Lesní terapie

Lesní terapie….. trávení času v lese v  rámci péče o vaše zdraví.

Asi vás moc nepřekvapí tvrzení, že se stáváme čím dál tím více „sedící“ populací.
Že by bylo fajn cvičit a trávit čas v  přírodě, protože ten má oproti venkovnímu času ve městě spoustu výhod!
Bohužel většina z  nás bere přírodu jako kulisu a nedokáže se odpojit od reality, od svých telefonů a bez stresu vplout do lesní pohody. Podle Foresttherapy.cz jsme prožitky vyměnili za zážitky a odpočinek za adrenalin. Je pro nás těžké dostat se ze zajetí našich myšlenek….
Představte si, že trávíte čas v  lese formou terapie. Japonci nazývají tuto terapii Shinrin-yoku, v  překladu lesní lázeň, koupel… Tato koupel nemá až tak nic společného s  vodou, tedy pokud se nerozhodnete vykoupat v  lesním jezírku 🙂 . Je to taková duševní koupel s  výletem do lesa. Nebojte se, nejedná se o nic namáhavého, můžete se při této terapii setkat s meditací, prodýcháváním, objímáním stromů a dalšími relaxačními technikami.
Foresty and Forest Products Research Institute v  Japonsku uvedl studii o tom, že při procházení v  lese máme nižší hladinu cortisolu než když se nacházíme ve městě. Přitom se snižuje úzkost, deprese i zlost.
Ale co nás asi nejvíc zajímá, je to, že lesní terapie posiluje imunitní systém a předchází rakovině!
Několik provedených studií zjistilo, že lesní terapie, kromě zlepšování nálady a energie, snižování stresu a úzkosti, boje se záněty, regulací hladiny cukru v krvi a snižování hypertenze, může mít preventivní účinek na vznik a vývoj rakoviny.
V  tomto ohledu jsou naším nejlepším kamarádem NK (natural killer) buňky, které zde hrají zásadní roli.
„NK buňky hrají roli v brzké imunitní odpovědi proti virům, kdy jsou schopny rozpoznat a zabít napadené buňky, a dále také v  protinádorové imunitě, kde za určitých okolností rozpoznávají transformované nádorové buňky a také v nich indukují  apoptózu“ citováno z Wikipedie.
To znamená, že čím více máme v  sobě NK buněk, tím více jsme chráněni před chronickými nemocemi i rakovinou. A právě lesní terapie nám zaručuje jejich růst a zvyšuje jejich aktivitu.
Proto nám čas strávený v lese upevňuje silný imunitní systém.

5 dalších výhod lesního koupání:

Zlepšení nálady a energie
Snižování stresu a úzkosti
Snížení zánětu
Regulace krevního cukru
Boj proti hypertenzi

No není to skvělé zjištění? A většinou nám k  tomu chybí tak málo, nazout pevnou botu, nechat telefon doma a vyrazit. Ještě, že těch lesů máme kolem sebe docela dost! Tak teď už jen vybrat ten, který je vám nejbližší….

Vaše jedna z vás, onkokráska Regina

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19568835

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/03946320070200S202

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793341/pdf/12199_2008_Article_68.pdf

https://www.foresttherapy.cz/#foresttherapy

https://cs.wikipedia.org/wiki/NK_buňka

You may also like