Alopecie, nebo vypadávání vlasů v 10 otázkách

Alopecie je pro mnoho onkologických pacientů často jedním z nejobávanějších vedlejších účinků léčby.

Co je příčinou této ztráty vlasů? A co případná ztráta řas a obočí? Je to bolestivé? A kdy dorostou? 

V MÊME se pokusili toto téma obsáhnout v 10 cílených otázkách, aby nám poskytli klíč k lepšímu pochopení a zvládnutí této těžké zkoušky.

Porozumění příčinám alopecie:

1. Proč chemoterapie způsobuje vypadávání vlasů?

Hlavním cílem této léčby je působit na vývoj nádorových buněk, aby došlo k jeho zastavení, a tedy ke zničení těchto zákeřných buněk. Zvláštností těchto buněk je, že se velmi rychle dělí a vyvíjejí, a proto se chemoterapie prioritně zaměřuje na rychle se obnovující buňky a bojuje proti nim.

Působí tedy jak na rakovinné buňky, tak na buňky zdravé, zejména na ty, které jsou velmi aktivní, jako jsou buňky ve vlasových folikulech zodpovědné za růst vlasů.

V důsledku toho jsou nešťastnými oběťmi této léčby, což vede k vypadávání vlasů.

2. Proč nevypadávají vlasy všem?

Je důležité zdůraznit, že ne všechny chemoterapeutika způsobují úplnou ztrátu vlasů. Některé jsou agresivnější a alopetičtější než jiné. Vaše vlasová hmota může být méně hustá a vlasy křehčí. Neváhejte se na toto téma zeptat přímo svého onkologa. On nebo ona vám budou moci nejlépe poskytnout přesnou odpověď.

Stupeň alopecie bude záviset na několika faktorech: zaprvé se bude lišit v závislosti na typu použitého léku (jak je vysvětleno výše) a také na počtu plánovaných chemoterapií a dávce podávané v každém cyklu.

Rozsah alopecie se bude lišit také podle vašeho věku a kvality vašich vlasů. Někteří lidé (ti šťastnější!) mají odolnější vlasy než jiní.

Ať už je to jakkoli, pamatujte, že ztráta vlasů je dočasná a především vratná!

3. Co radioterapie? Způsobuje vypadávání vlasů?

Vypadávání vlasů lze pozorovat pouze v ozařované oblasti.

Při radioterapii mozku dochází při průchodu paprsků pokožkou hlavy ke ztrátě vlasů v léčené části lebky (nebo v celé lebce, pokud je léčena jako celek). Ztráta bude tedy velmi lokalizovaná. Rozsah této ztráty, a tedy i opětovného růstu, závisí na dávce podaného záření, která se u jednotlivých osob liší.

Nízká dávka způsobí pouze dočasnou ztrátu.

V případě vyšší dávky však bude otázka případného dorůstání problematičtější.

Tuto otázku byste měli předem probrat se svým radioterapeutem-onkologem.

Pokud dojde k opětovnému růstu vlasů, bude pozdější a pomalejší než růst po chemoterapii. Počítejte v průměru s 3 až 6 měsíci. Budete tedy muset být trpěliví! A nebuďte překvapeni vzhledem svých vlasů: změna barvy a/nebo struktury je zcela normální a na začátku odrůstání dokonce zcela běžná.

Promluvme si o chloupcích!

4. Způsobuje chemoterapie vypadávání chloupků? Nebo jen řas a obočí?

Stejně jako u vlasů je i vypadávání ochlupení často obávaným vedlejším účinkem chemoterapie.

Její rozsah závisí na typu podávané léčby, a proto se liší případ od případu. Pravděpodobnost celkové a úplné depilace bude větší, pokud chemoterapie zahrnuje riziko výrazné ztráty vlasů.

Ochlupení na rukou, nohou a v podpaží, stejně jako ochlupení pubické, je obvykle postiženo až po pokožce hlavy, protože růst v těchto oblastech těla je méně aktivní.

Řasy a obočí jsou často postiženy jako poslední. Někteří z vás zjistí, že se vaše řasy ztenčily a ztratily několik nebo dokonce více řas. K této ztrátě může dojít hned po vypadávání vlasů, na konci chemoterapie nebo vůbec.

Opět platí, že každý člověk se svými specifickými vlastnostmi a léčebným protokolem bude pravděpodobně reagovat jinak!

Vyrovnávání se s vypadáváním vlasů, hlavně žádný strach!

5. Jak dlouho trvá, než vlasy vypadnou?

Stále se opakujeme, ale vše závisí na předepsané chemoterapii a podávaných dávkách.

V průměru se vypadávání vlasů projeví po 2 až 3 týdnech léčby, ale není vyloučeno, že se setkáme s pacientem, kterému vypadávají vlasy již od prvního sezení.

Vypadávání vlasů může být postupné nebo náhlé, přičemž vlasy vypadávají v různě velkých plochách.

Nemusíte se však bát! Existuje řada řešení, jak vypadávání vlasů zpomalit (např. chladící čepice).

Osvojit si správnou vlasovou rutinu!

6. Jak mohu pečovat o vlasy během chemoterapie?

Je třeba si zapamatovat jediné: buďte ke své hřívě šetrní!

Upravujte ji jemně pomocí kartáče s měkkými štětinami. Ve sprše je nejlepší používat jemný šampon s vyváženým pH, který působí jako skutečná léčba suchých a lámavých vlasů: čistí a posiluje vlasy oslabené léčbou, a to bez sulfátových povrchově aktivních látek, parabenů nebo silikonů. Ve skutečnosti právě proto, že je šampon složen z jemných povrchově aktivních látek, příliš nepění – to je naprosto normální, ale neznamená to, že vlasy neumyje! Poznáte to podle toho, že vám vlasy budou tiše skřípat, když je budete po umytí oplachovat ;).

Zkuste si (pokud je to možné) umýt vlasy den před chemoterapií a počkejte několik dní (nebo i týden), než si je umyjete znovu. Je důležité, abyste vlasy příliš nezatěžovali, proto si umývání vlasů rozdělte na co nejdelší intervaly.

Po umytí nechte vlasy uschnout na vzduchu nebo je lehce osušte ručníkem.

Upozornění: Nepoužívejte vyhřívané přístroje (např. fén, žehličku na vlasy, kulmu apod.), protože mohou zhoršit vypadávání vlasů. Samozřejmostí je, že barvení, odbarvování a trvalá ondulace se rovněž nedoporučují.

Došly vám nápady na účesy? Brzy se budete cítit nepohodlně s příliš těsným drdolem nebo copánky, které vás tahají za pokožku hlavy. Sáhněte po tom nejjednodušším a nechte vlasy volně rozpuštěné.

Tip pro dobrou pohodu: zvažte saténový nebo hedvábný povlak na polštář na spaní! Zaručené pohodlí pro vaše krásné hlavičky 😊.

 Bolest nebo ne bolest, toť otázka!

7. Je vypadávání vlasů fyzicky bolestivé?

Není neobvyklé, že vypadávání vlasů doprovází přecitlivělost pokožky hlavy (známá také pod názvem „trichodynie“).

Pocity brnění, podráždění nebo dokonce svědění na pokožce hlavy před vypadáváním vlasů a během něj… Proto je důležité věnovat pokožce hlavy zvláštní pozornost tím, že jí věnujete správnou péči.

Jinými slovy: Rozmazlujte ji!

Buďte k ní šetrní, jemně ji masírujte, abyste ji vyživily a ochránily před vnější zátěží.

Po ukončení léčby

8. Kdy mi vlasy dorostou?

To je jistě nejčastější otázka, kterou si kladou lidé postižení touto nemocí a vypadáváním vlasů!

Obvykle trvá několik týdnů (v průměru 4 až 6) po poslední léčbě, než se objeví první dorůstající vlasy. Ve skutečnosti je to doba, kterou tělo potřebuje k tomu, aby zcela vyloučilo toxiny z léku.

Během tohoto dorůstání někteří z vás nezaznamenají žádný rozdíl, zatímco jiní si všimnou změny barvy a/nebo hustoty svých vlasů (stejně je tomu i po radioterapii mozku). Často se jedná pouze o fázi, než se vlasy vrátí ke svému původnímu vzhledu.

Stejně jako vlasy, i chloupky, řasy a obočí dorůstají několik týdnů po ukončení léčby.

Klíčovým slovem je tedy trpělivost!

9. Jak dlouho musím čekat po odrostu vlasů, než si je budu moci nechat ostříhat?

Vlasy si můžete nechat ostříhat u svého obvyklého kadeřníka. neplatí žádné konkrétní pokyny, jak dlouho byste měli před návštěvou čekat. Stačí poslouchat sebe a své potřeby!

Protože odrostlé vlasy jsou většinou neuspořádané a nesourodé, možná byste měli zvážit, zda se ke kadeřnici objednat, až vaše vlasy dosáhnou délky 2-3 cm. To umožní kadeřníkovi restrukturalizovat váš účes a zarovnat odrosty.

První sestřih po skončení chemoterapie je důležitým milníkem, který je třeba oslavit! Využijte tento čas k tomu, abyste se znovu sblížili sami se sebou, a využijte tento okamžik odpočinku naplno.

Pokud jste doufali, že stříháním posílíte své vlasy, měli byste vědět, že je to spíše mýtus než skutečnost. Ve skutečnosti, pokud chcete, aby vaše vlasy získaly zpět svou dřívější vitalitu, bude účinnější dodat jim sílu a urychlit jejich růst působením přímo na kořínky. Posilující sérum, stimulační šampon nebo doplňky stravy… volba je na vás!

10. Mohu si vlasy barvit i po skončení léčby?

Dobrá zpráva! Po skončení léčby je možné uvažovat o barvení vlasů. Doporučujeme však počkat přibližně 6 měsíců po ukončení poslední léčby, aby vlasy znovu nabyly na síle a zcela pokryly pokožku hlavy. Pokožka hlavy musí být také v dobrém zdravotním stavu, aby se předešlo riziku alergie nebo dalšího podráždění.

Jakmile jsou tyto podmínky splněny, stačí začít!

Pro začátek doporučujeme zvolit šetrnější, přírodní rostlinné barvy nebo šamponové přelivy.

Neváhejte se zeptat svého kadeřníka na další informace – určitě vám bude umět poradit.😊

Není nic lepšího než vyživující, regenerační a přírodní maska pro péči o nové vlasy! Maska, jejíž složení obsahuje 99 % přírodních složek, dodává lesk a intenzivně vyživuje vlasy oslabené protinádorovou léčbou, jako je hormonální terapie nebo chemoterapie. A lze ji použít i na barvené vlasy 😉.

Doufáme, že jsme zodpověděli všechny vaše otázky. ❤

Neváhejte se podělit o své zkušenosti a rady v komentářích!

Zdroj, přeloženo: https://www.memecosmetics.fr/blog/lalopecie-ou-la-perte-des-cheveux-en-10-questions/

You may also like