Lupénka

Co je to psoriáza? 

Psoriáza (nebo také lupénka), postihuje přibližně 5 % evropské populace, je to chronická neinfekční choroba způsobující zánět v kůži, kde díky roli imunitního systému dochází k nadměrné tvorbě nových kožních buněk a k jejich olupování. Imunitní buňky zvané T-lymfocyty migrují do bazálních vrstev kůže, kde spouštějí uvolňování zánětlivých látek, což podporuje vznik chronického zánětu v kůži. 

Červené skvrny způsobené psoriázou jsou velmi viditelné. Lidé trpící touto nemocí se také musí naučit čelit pohledům druhých, protože kromě bolesti a fyzického nepohodlí je zde i váha společenského pohledu. 

Tyto červené skvrny mohou mít různou velikost a mohou se objevit kdekoli po těle (pokožka hlavy, za ušima, lokty, kolena nebo dokonce kolem pupku a na úrovni kostrče). Přes červené skvrny se tvoří stříbřitá nebo bílá vrstvící se pokožka. Dochází přitom k pocitům od svědění, šimrání až po pocit hoření. 

U mnoha pacientů může nemoc také napadnout nehty a klouby (psoriatická artritida). 

Jaké jsou příčiny lupénky? 

Ačkoli příčiny psoriázy zůstávají nejasné, existuje možnost zděděné predispozice. 

Počátek onemocnění mohou způsobit různé faktory: spálení sluncem, poškrábání, malé ranky, infekce, stres nebo dokonce vysoká konzumace alkoholu a tabáku. 

Podle 30leté studie provedené v Norsku, zveřejněné v roce 2018, je riziko psoriázy u osoby trpící obezitou dvakrát vyšší. 

Lupénka má chronický průběh a sklon k recidivám. Nejčastějším projevem je vrstvící se a poté odlupující se pokožka, neboť ta se obměňuje až sedmkrát častěji oproti zdravé pokožce. 

 Psoriáza může propuknout v kterémkoli věku, ale nejčastěji se první příznaky objeví v pubertě nebo později, okolo 40.–50. roku věku. Muži i ženy onemocní lupénkou přibližně stejně často. 

Přírodní řešení psoriázy? 

Laboratoire Indemne vyvíjí přírodní a organické přípravky, které bojují proti kožním problémům! 

Sortiment přípravků Plaque – moi! tvoří 100% přírodní řada, speciálně navržená pro citlivou a velmi citlivou pokožku. Je vhodná pro celou rodinu a skládá se ze dvou produktů: mycího gelu Plaque-moi! a lotion Plaque-moi

Mycí gel je jemný přírodní čisticí gel, který nepůsobí agresivně na pokožku, ale jemně ji vyživuje a zklidňuje. Jeho složení z esenciálních olejů, mimo jiné, z cedrového dřeva, které je bohaté na Beta-karyofylén, působí jako mikropeeling na ložiska se stříbřitými olupujícími se šupinami. Mycí gel lze použít na obličej i celé tělo. 

Pro dobrý výsledek je důležité dokončit celkovou péči krémem Plaque-moi! Lotion, který uleví od citlivé, suché nebo podrážděné pokožky. Obsahuje esenciální oleje, které pomůžou při zarudnutí a poškození pokožky. Lze jej použít na obličej, tělo i pokožku hlavy. 

Díky složení výhradně z rostlinných a esenciálních olejů nabízí řada Plaque-moi! účinek v podobě jemného a hedvábného povrchu pokožky. 

Kombinací zdravé a vyvážené stravy, která působí protizánětlivě, je možné snížit riziko vzniku lupénky. Nezapomínejte zařadit do vaší stravy potraviny bohaté na omegu 3 (mastné ryby). Bylo prokázáno, že Eskymáci trpí méně zánětlivými kožními onemocněními právě díky konzumaci potravin bohatých na omegu 3. Je také nutné posílit stravu bohatou na omega 6 a 9 a nezapomínat na vitamín E. V dnešní době konzumujeme příliš mnoho zpracovaných potravin s prázdnými kaloriemi a vysokým glykemickým indexem, které okyselují pokožku. Ochrana kožní flóry může být posílena také probiotiky, které obnoví kožní bariéru a omezí patologickou kolonizaci našich střev a tím se nám zlepší imunitní systém. (Symposium Nice 2020 – Nechte své jídlo být vaším lékem) 

Když zkombinujete dohromady přírodní produkty, zdravou a vyváženou stravu s novými léčebnými poznatky… určitě se vám podaří udržet vaší lupénku na uzdě! 

Zdroj a foto: Laboratoire Indemne

You may also like